Historien om Snömoln

I den nordligaste delen av landet Lagom, där hav och land möts vid foten av Höga Kusten, där årstider blandas till en enda lång vit vinter och där himlen är täckt med vita snömoln och snö som aldrig riktigt vill sluta falla. Där någonstans, djupt inramad mellan det norra och södra berget börjar vår historia.

Historien om Snömoln

Det var den kallaste vintern i mannaminne, snömolnen hade börjat snöa redan i oktober för att sedan utan uppehåll fortsätta fram tills april. Den insamlade snömassan var så pass massiv att den bildat ett helt nytt berg, högre och större än den högsta och största byggnaden i hela regionen. Men det nya berget skapade inte bara en ny naturupplevelse, det skapade också inspiration och förundran hos två varmhjärtade entreprenörer. 

Om tillräckligt många snöflingor som faller samman kan förändra ett helt landskap så kanske en hel bransch kan förändras om tillräckligt många aktörer är med. Livsmedelsindustrin som är i behov av förändring för att kunna bibehålla ett hållbart samhälle för framtida generationer måste minska sitt matsvinn och överproduktion. Dessutom måste lokal handel öka och i hela branschen måste uppvisa en större transparens och förståelse gentemot varandra.

Likt att samla ihop all snö till att bygga ett nytt landskap ville därför de två entreprenörerna samla ihop säljare och beställare på ett och samma ställe. De ville bygga ett nytt ”berg” högre och större än vad som tidigare skådats. Där insamlad data skulle kunna hjälpa till att matcha tillgång med efterfrågan och där överproduktion skulle kunna elimineras med hjälp av prognoser och AI. 

Idén tog de två entreprenörerna land och rike runt för att träffa intresserade partners, kunder och investerare. Det var någonstans under den resan som de insåg att om de skulle lyckas med sin affärsidé så var de tvungna att flytta söderut. 

Flytta berg

Det sägs att om man har tillräckligt stark tro så kan man flytta berg. Kanske var det just därför som de två entreprenörerna valde att packa sina väskor och lämna det bergiga, skogstäta och kalla Norrland för ett flackt, fältbundet och varmt Skåne. För på de sydligare breddgraderna i landet Lagom så fanns möjligheterna att jobba med de flesta och mesta livsmedelsproducenterna och där fanns också de största företagen som var beredda att ge dem en hjälpande hand.

Tillslut, efter flera månaders letande och många mils resande bosatte sig de två entreprenörerna i en liten vacker by strax öster om ”Sundets Pärla”.

Men även om de var förälskade i sitt nya hem så kunde de inte riktigt lämna sina rätter i Norrland helt. Så innan de for tänkte de länge och noga på vad de kunde ta med sig från den plats där allting startade. Då tittade de upp mot himmelen och sa till varandra.

– Vi tar med oss vårt Snömoln!

Fakta

Snömoln i Norden AB grundades 2018 i Sundsvall men har idag sitt säte i Helsingborg. Bolaget grundades utav Julia och Johan Wikström med målsättningen att hjälpa lokala livsmedelsproducenter att sälja mer och slänga mindre.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Om Snömoln

Direction

Snömoln erbjuder en fullservicetjänst för beställningar (OMS - Ordering Management System).Men Snömoln är även en datadriven marknadsplats där du som producent kan hitta nya kunder.

30 %

Minskat matsvinn med Snömoln

Snömolns innovativa prognoshantering hjälper kunder över hela världen minska sitt svinn med upp till 30%

75 %

Sparad tid vid beställning

Snömolns innovativa prognoshantering hjälper kunder över hela världen minska sitt svinn med upp till 30%

125 ton

Räddad mat under 2020

Snömolns innovativa prognoshantering hjälper kunder över hela världen minska sitt svinn med upp till 30%

Våra samarbetspartners och vänner.
Tillsammans kan vi göra skillnad.

Vi jobbar för en bättre framtid med förtroende från Några av Sveriges största aktörer inom invest och tech

Vill du prova
Snömoln?

Har du ett företag och vill jobba med Snömoln för att skapa förtroende ditt företags ansvar?